Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

TEMATY:
TEMATY:
Data publikacji: 2012-09-12

Jaką stawką opodatkować sprzedaż ciasta, którego data minimalnej trwałości nie przekracza 45 dni od momentu produkcji

Sprzedaż sękacza, którego data minimalnej trwałości nie przekracza 45 dni od momentu produkcji, podlega opodatkowaniu według 8% stawki VAT. Wysokość VAT zależy w tym przypadku od długości terminu do spożycia. Wyroby ciastkarskie i ciastka sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.71.12.0 podlegają opodatkowaniu według preferencyjnej stawki VAT w wysokości 8%, ale tylko wówczas, gdy ich minimalna data trwałości lub termin przydatności do spożycia, oznaczone zgodnie z właściwymi przepisami, nie przekraczają 45 dni. Takie stanowisko zajął Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej z 24 lipca 2012 r. (nr IPTPP4/443-375/12-5/OS), której fragment prezentujemy poniżej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00