Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
Data publikacji: 2015-03-24

Jaką stawką należy opodatkować kompleksową usługę gastronomiczną - zmiana stanowiska MF

Podatnik, który świadczy usługę gastronomiczną podlegającą opodatkowaniu stawką 8% i w jej ramach dokonuje dostaw np. napojów opodatkowanych stawką 23% (kawa, herbata, alkohol), całość świadczenia musi opodatkować stawką 23%. Minister Finansów z urzędu zmienia interpretacje, w których organy podatkowe pozwalały na stosowanie stawki 8% do usługi gastronomicznej i stawki 23% do dostawy towarów wymienionych w rozporządzeniu, do których nie ma zastosowania stawka 8%.

Zasady rozliczania świadczeń kompleksowych są jasne i już dawno ustalone. Jeżeli świadczenie złożone, na które składa się i usługa, i dostawa towarów lub kilka usług, możemy uznać za świadczenie kompleksowe, wówczas całość świadczenia powinna być opodatkowana według stawki VAT właściwej dla świadczenia głównego. Jeśli klient korzysta w lokalu ze świadczenia, w skład którego wchodzi usługa gastronomiczna oraz towary, to przyjmuje się, że usługa gastronomiczna jest świadczeniem głównym. Dlatego całość świadczenia powinna być opodatkowana jak świadczenie główne. Usługa gastronomiczna jest opodatkowana stawką 8% (PKWiU ex 56), z wyłączeniem sprzedaży:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00