Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 10.01.2018, sygn. 0111-KDIB3-1.4012.797.2017.1.BW, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-1.4012.797.2017.1.BW

Czy prawidłowym jest opodatkowanie kompleksowej usługi organizacji imprezy okolicznościowej, której zasadniczą jest usługa gastronomiczna PKWiU 56.10.11.0 wraz z elementami pobocznymi (wynajem sali, obsługa kelnerska, oprawa muzyczna, dekoracja sali itp.) stawką podatku VAT 8%, a w odniesieniu do podawanych w trakcie imprezy napojów gorących (kawa, herbata) i napojów chłodzących stawką 23% VAT?

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 r., poz. 201, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 18 listopada 2017r. (data wpływu 1 grudnia 2017r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania kompleksowej usługi organizacji imprezy okolicznościowej jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 1 grudnia 2017 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania kompleksowej usługi organizacji imprezy okolicznościowej.

W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący zaistniały stan faktyczny:

Wnioskodawca prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą na podstawie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej. Przedmiotem tej działalności gospodarczej jest świadczenie usług budowlanych, a oprócz tego działalność usługowo - gastronomiczna. Wnioskodawca jest czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług. W ramach działalności usługowo - gastronomicznej świadczone są usługi organizacji we własnym obiekcie imprez okolicznościowych takich jak: wesela, komunie, studniówki, imprezy integracyjne, których zasadniczą jest usługa gastronomiczna mieszcząca się w grupowaniu PKWiU 56.10.11.0 Usługi przygotowania i podawania posiłków w restauracjach, natomiast czynności jako usługi pomocnicze (np.: wynajem sali, obsługa kelnerska, oprawa muzyczna, dekoracja sali itp.) wykonywane są w powiązaniu z usługą zasadniczą, czyli usługą gastronomiczną i stanowią tylko jej dopełnienie. W ramach posiłków Wnioskodawca wydaje również napoje gorące (kawa, herbata), napoje chłodzące. Cała usługa odbywa się w budynku usługowo - gastronomicznym stanowiącym własność Wnioskodawcy. Posiłki są przygotowywane na miejscu i podawane, w tym napoje gorące (kawa, herbata) oraz napoje chłodzące, uczestnikom przez obsługę kelnerską zatrudnianą przez Wnioskodawcę. Kompleksowa usługa organizacji imprezy okolicznościowej wykonywana jest powtarzalnie na przestrzeni okresu obrachunkowego.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00