Aktualność
Produkcja cydru lub perry z własnych produktów będzie możliwa poza składem podatkowym
Został przedstawiony projekt nowej ustawy o wyrobach winiarskich, która wprowadzi zmiany m.in. w zakresie fermentowanych napojów winiarskich. Upraszcza i ujednolicenia zasady wpisu do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich. Umożliwi również produkcję poza składem podatkowym napojów fermentowanych sklasyfikowanych pod numerem CN , takich jak cydr, perry, miód pitny. Będzie to możliwe pod warunkiem, że produkcja będzie się odbywać z surowców uzyskanych z własnego gospodarstwa i będzie wynosić maksymalnie 1000 hektolitrów w ciągu roku kalendarzowego. Oznacza to zmniejszenie obciążeń akcyzowych. Do tej pory taką możliwość mieli tylko producenci wina z własnych winogron. Dla producentów wina z własnych regulacje te zostaną utrzymane.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right