history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2018-07-25 do 2019-03-31

§ 3. [Owoce cytrusowe pochodzące z Republiki Argentyny, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju ] Owoce cytrusowe inne niż owoce przeznaczone wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzące z Republiki Argentyny, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub przemieszczane przez to terytorium, jeżeli oprócz spełniania wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lutego 2008 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych w załączniku nr 4 do rozporządzenia w części A w dziale I w pkt 16.1–16.3, pkt 16.4 lit. a i b oraz pkt 16.5 i 16.6 spełniają następujące wymagania specjalne: [6]

1) w świadectwie fitosanitarnym, w które zostały zaopatrzone owoce cytrusowe, w rubryce „dodatkowa deklaracja” została zawarta informacja o tym, że:

a) na polu, na którym były uprawiane owoce cytrusowe:

– w odpowiednim terminie wykonywano zabiegi zwalczające organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa,

– w czasie sezonu wegetacyjnego przeprowadzono urzędowe kontrole na obecność organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa,

– od rozpoczęcia ostatniego sezonu wegetacyjnego na owocach cytrusowych nie zaobserwowano objawów występowania organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa,

b) z każdej partii owoców cytrusowych, po dostarczeniu do miejsca ich pakowania, a przed ich zapakowaniem do wysyłki, pobrano próbę obejmującą 600 sztuk owoców cytrusowych pobranych, z każdych rozpoczętych 30 ton, w pierwszej kolejności pobierając owoce cytrusowe wykazujące objawy porażenia przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa, i na podstawie badania laboratoryjnego pobranych owoców cytrusowych partia została uznana za wolną od tego organizmu,

c) [7] każda pobrana próba owoców cytrusowych została poddana badaniom laboratoryjnym w celu wykluczenia bezobjawowego porażenia przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa i na podstawie tych badań nie stwierdzono występowania tego organizmu – w przypadku owoców roślin gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck odmiana Valencia, pochodzących z Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju;

2) pole, na którym były uprawiane owoce cytrusowe, a także miejsca ich pakowania, podmioty zajmujące się ich wysyłką oraz wszystkie pozostałe podmioty związane z obrotem owocami cytrusowymi zostały wpisane do rejestru prowadzonego przez służbę ochrony roślin Republiki Argentyny, [8] Republiki Południowej Afryki albo Wschodniej Republiki Urugwaju;

3) podmioty prowadzące uprawę owoców cytrusowych przechowywały informacje o przeprowadzonych zabiegach zwalczających organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa;

4) w czasie transportu owoców cytrusowych z miejsca uprawy do miejsca ich wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej były zaopatrzone w dokumenty wskazujące ich pochodzenie, sporządzone przez służbę ochrony roślin Republiki Argentyny, [9] Republiki Południowej Afryki albo Wschodniej Republiki Urugwaju.

[6] § 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.

[7] § 3 pkt 1 lit. c) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.

[8] § 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.

[9] § 3 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.

Wersja obowiązująca od 2018-07-25 do 2019-03-31

§ 3. [Owoce cytrusowe pochodzące z Republiki Argentyny, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju ] Owoce cytrusowe inne niż owoce przeznaczone wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzące z Republiki Argentyny, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub przemieszczane przez to terytorium, jeżeli oprócz spełniania wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lutego 2008 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych w załączniku nr 4 do rozporządzenia w części A w dziale I w pkt 16.1–16.3, pkt 16.4 lit. a i b oraz pkt 16.5 i 16.6 spełniają następujące wymagania specjalne: [6]

1) w świadectwie fitosanitarnym, w które zostały zaopatrzone owoce cytrusowe, w rubryce „dodatkowa deklaracja” została zawarta informacja o tym, że:

a) na polu, na którym były uprawiane owoce cytrusowe:

– w odpowiednim terminie wykonywano zabiegi zwalczające organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa,

– w czasie sezonu wegetacyjnego przeprowadzono urzędowe kontrole na obecność organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa,

– od rozpoczęcia ostatniego sezonu wegetacyjnego na owocach cytrusowych nie zaobserwowano objawów występowania organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa,

b) z każdej partii owoców cytrusowych, po dostarczeniu do miejsca ich pakowania, a przed ich zapakowaniem do wysyłki, pobrano próbę obejmującą 600 sztuk owoców cytrusowych pobranych, z każdych rozpoczętych 30 ton, w pierwszej kolejności pobierając owoce cytrusowe wykazujące objawy porażenia przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa, i na podstawie badania laboratoryjnego pobranych owoców cytrusowych partia została uznana za wolną od tego organizmu,

c) [7] każda pobrana próba owoców cytrusowych została poddana badaniom laboratoryjnym w celu wykluczenia bezobjawowego porażenia przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa i na podstawie tych badań nie stwierdzono występowania tego organizmu – w przypadku owoców roślin gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck odmiana Valencia, pochodzących z Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju;

2) pole, na którym były uprawiane owoce cytrusowe, a także miejsca ich pakowania, podmioty zajmujące się ich wysyłką oraz wszystkie pozostałe podmioty związane z obrotem owocami cytrusowymi zostały wpisane do rejestru prowadzonego przez służbę ochrony roślin Republiki Argentyny, [8] Republiki Południowej Afryki albo Wschodniej Republiki Urugwaju;

3) podmioty prowadzące uprawę owoców cytrusowych przechowywały informacje o przeprowadzonych zabiegach zwalczających organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa;

4) w czasie transportu owoców cytrusowych z miejsca uprawy do miejsca ich wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej były zaopatrzone w dokumenty wskazujące ich pochodzenie, sporządzone przez służbę ochrony roślin Republiki Argentyny, [9] Republiki Południowej Afryki albo Wschodniej Republiki Urugwaju.

[6] § 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.

[7] § 3 pkt 1 lit. c) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.

[8] § 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.

[9] § 3 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-06-01 do 2018-07-24

§ 3. [Owoce cytrusowe pochodzące z Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju ] Owoce cytrusowe inne niż owoce przeznaczone wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzące z Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub przemieszczane przez to terytorium, jeżeli oprócz spełniania wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lutego 2008 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych w załączniku nr 4 do rozporządzenia w części A w dziale I w pkt 16.1–16.3, pkt 16.4 lit. a i b oraz pkt 16.5 spełniają następujące wymagania specjalne:

1) w świadectwie fitosanitarnym, w które zostały zaopatrzone owoce cytrusowe, w rubryce „dodatkowa deklaracja” została zawarta informacja o tym, że:

a) na polu, na którym były uprawiane owoce cytrusowe:

– w odpowiednim terminie wykonywano zabiegi zwalczające organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa,

– w czasie sezonu wegetacyjnego przeprowadzono urzędowe kontrole na obecność organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa,

– od rozpoczęcia ostatniego sezonu wegetacyjnego na owocach cytrusowych nie zaobserwowano objawów występowania organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa,

b) z każdej partii owoców cytrusowych, po dostarczeniu do miejsca ich pakowania, a przed ich zapakowaniem do wysyłki, pobrano próbę obejmującą 600 sztuk owoców cytrusowych pobranych, z każdych rozpoczętych 30 ton, w pierwszej kolejności pobierając owoce cytrusowe wykazujące objawy porażenia przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa, i na podstawie badania laboratoryjnego pobranych owoców cytrusowych partia została uznana za wolną od tego organizmu,

c) każda pobrana próba owoców cytrusowych została poddana badaniom laboratoryjnym w celu wykluczenia bezobjawowego porażenia przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa i na podstawie tych badań nie stwierdzono występowania tego organizmu – w przypadku owoców roślin gatunku Citrus sinensis (L.) Osbeck odmiana Valencia;

2) pole, na którym były uprawiane owoce cytrusowe, a także miejsca ich pakowania, podmioty zajmujące się ich wysyłką oraz wszystkie pozostałe podmioty związane z obrotem owocami cytrusowymi zostały wpisane do rejestru prowadzonego przez służbę ochrony roślin Republiki Południowej Afryki albo Wschodniej Republiki Urugwaju;

3) podmioty prowadzące uprawę owoców cytrusowych przechowywały informacje o przeprowadzonych zabiegach zwalczających organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa;

4) w czasie transportu owoców cytrusowych z miejsca uprawy do miejsca ich wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej były zaopatrzone w dokumenty wskazujące ich pochodzenie, sporządzone przez służbę ochrony roślin Republiki Południowej Afryki albo Wschodniej Republiki Urugwaju.