Interpretacje ogólne: podpowiedź, jak stosować przepisy
Minister finansów tłumaczy, jak rozumie regulacje i jak będzie je rozumieć administracja skarbowa. Do połowy grudnia 2013 r. pojawiło się 16 interpretacji ogólnych. Dla porównania w ubiegłym roku było ich 14, a trzy lata wcześniej – 7. Większość z nich to wynik jednomyślnej linii orzeczniczej sądów wojewódzkich i Naczelnego Sądu Administracyjnego
Nazwa na paragonie fiskalnym musi być szczegółowa, ale bez przesady
Od 1 października 2013 r. przepisy wymagają, aby na paragonach fiskalnych pojawiały się nazwy towarów i usług pozwalające na ich jednoznaczną identyfikację. W praktyce powstał problem, z jaką szczegółowością trzeba przedstawiać takie dane.
Aby rozwiać wątpliwości, minister finansów wydał 12 września 2013 r. interpretację ogólną (nr PT7/033/1/589/MHL/13). Zgodnie z nią podatnik powinien zastosować takie oznaczenia, aby było wiadomo, z jakim towarem mamy do czynienia i jaka stawka VAT powinna być w tym przypadku zastosowana. Oznacza to, że zamiast posługiwać się takimi określeniami jak warzywa/owoce, pieczywo, nabiał, napoje alkoholowe, napoje bezalkoholowe, należy stosować nazwy typu: pomidory, jabłka, chleb, bułka, ser żółty, mleko, piwo, wino, wódka, woda. Nie ma jednak potrzeby natomiast wpisywania dokładnej nazwy, np. pomidory malinowe.
Przykład