Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 28 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-1.450.1041.2020.2.RH

WIS TOWAR - olej rzepakowy jadalny.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 15 października 2020 r. (data wpływu 19 października 2020 r.), uzupełnionego w dniach 10 i 16 grudnia 2020 r. oraz 11, 19 i 26 stycznia 2021 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – olej rzepakowy (…)

Opis towaru: olej rafinowany, jadalny, wytłoczony z rzepaku – rośliny uprawnej, oleistej

Rozstrzygnięcie: CN 15

Stawka podatku od towarów i usług: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 10 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 19 października 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 10 i 16 grudnia 2020 r. oraz 11, 19 i 26 stycznia 2021 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: olej rzepakowy (…), według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Przedmiotem niniejszego wniosku jest towar: olej rafinowany wytłoczony z rośliny uprawnej, oleistej, jakim jest rzepak – olej rzepakowy (…).

Wnioskodawca posiada tłocznię oleju. Dla celów produkcyjnych dokonuje zakupu rzepaku o przeznaczeniu na cele spożywcze (jadalne) od firmy zewnętrznej. W wyniku procesu tłoczenia powstaje m.in. olej rzepakowy (neutralny) i produkty poboczne – śruta rzepakowa i biomasa. Tłocznia produkuje między innymi olej rzepakowy jadalny – uzyskiwany przez tłoczenie ziarna rzepaku na zimno w prasie mechanicznej i filtrowanie uzyskanego oleju w filtrze wysokociśnieniowym (z tym, że procesowi filtracji poddawana jest część wytwarzanego oleju – w zależności od zapotrzebowania odbiorcy). Olej filtrowany (czyli rafinowany) charakteryzuje się zawartością wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) poniżej 1% i zawartością fosforu do 30 ppm. Wnioskodawca tłoczy olej rzepakowy z rzepaku o zawartości kwasu erukowego poniżej 2%. Olej taki może być poddawany procesom wstępnego oczyszczania w postaci odśluzowania i neutralizacji dokonywanej w celu obniżenia zawartości fosforu. Zatem Wnioskodawca produkuje oleje o różnej zawartości fosforu. Produkowane oleje są przeznaczane do różnych celów po dalszym przetworzeniu, w tym na cele spożywcze, czyli do spożycia przez ludzi. Według PKWiU 2015 olej jadalny klasyfikowany jest do PKWiU 10.41.56.0 – „Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy oraz ich frakcje, rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie” jako olej rzepakowy jadalny. Olej rzepakowy jadalny filtrowany (rafinowany) jest więc olejem jadalnym nadającym się do spożycia przez ludzi i zwierzęta (jako komponent do wytwarzanych pasz dla zwierząt hodowlanych).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00