Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 13.08.2018, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.127.2018.1.MAZ, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.127.2018.1.MAZ

Zwolnienie od akcyzy producenta piwa, który produkuje piwo o kodzie CN 2203 00 z brzeczki odtworzonej z zakupionego ekstraktu słodowego.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2018 r., poz. 800, ze zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 7 czerwca 2018 r. (data wpływu 14 czerwca 2018 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku akcyzowego, w zakresie zwolnienia od akcyzy producenta piwa, który produkuje piwo o kodzie CN 2203 00 z brzeczki odtworzonej z zakupionego ekstraktu słodowego jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 14 czerwca 2018 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej, dotyczącej podatku akcyzowego, w zakresie zwolnienia od akcyzy producenta piwa, który produkuje piwo o kodzie CN 2203 00 z brzeczki odtworzonej z zakupionego ekstraktu słodowego.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca Spółka Jawna (dalej jako: Wnioskodawca lub Spółka) w prowadzonym składzie podatkowym nr prowadzi produkcję aromatyzowanego piwa słodowego o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 9% (+/- 0,5%), przy udziale ekstraktu z surowców słodowanych na poziomie 55%.

Piwo produkowane jest m.in. z brzeczki odtworzonej, gdyż skład podatkowy Wnioskodawcy nie jest wyposażony w urządzenia do wytwarzania klasycznej brzeczki słodowej ze słodu, tj. nie posiada warzelni. Brzeczka odtworzona uzyskiwana jest poprzez dodanie wody do zakupionego ekstraktu słodowego, będącego zagęszczoną brzeczką słodową, co prowadzi do uzyskania brzeczki słodowej. W wytwórni ekstraktu słodowego, będącej dostawcą Wnioskodawcy, prowadzony jest klasyczny proces otrzymywania brzeczki słodowej. Dodatkowo zakład ten prowadzi zagęszczanie (koncentrację) brzeczki słodowej poprzez odparowanie wody, co prowadzi do otrzymania brzeczki zagęszczonej, czyli ekstraktu słodowego. W wytwórni ekstraktu słodowego nie jest wykonywany proces gotowania brzeczki z preparatami chmielowymi (jego obecność jest zbędna w aromatyzowanym piwie słodowym).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00