Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 28.07.2016, sygn. IBPP4/4513-172/16/MK, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach

zwolnienie z akcyzy alkoholu etylowego zużywanego do produkcji artykułów spożywczych

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2015 r., poz. 613 ze zm.) oraz § 7 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z 4 maja 2016 r. (data wpływu 9 maja 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie możliwości stosowania zwolnienia z akcyzy alkoholu etylowego zużywanego do produkcji artykułów spożywczych jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 9 maja 2016 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie możliwości stosowania zwolnienia z akcyzy alkoholu etylowego zużywanego do produkcji artykułów spożywczych.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca jest producentem wyrobów piekarskich i ciastkarskich. Spółka nie prowadzi własnego składu podatkowego.

Produkowane przez Spółkę wyroby nie są wyrobami akcyzowymi. Do ich produkcji Spółka wykorzystuje nieskażony alkohol etylowy 70%, sklasyfikowany do pozycji 2208 90 99 nomenklatury CN. Nabywany przez Spółkę nieskażony alkohol etylowy wykorzystywany jest bezpośrednio do wytwarzania artykułów spożywczych, na ostatnim etapie produkcji, w celu dezynfekcji powierzchni wyrobów piekarskich i ciastkarskich przed ich zapakowaniem, po to aby wyrób gotowy utrzymał właściwy stan mikrobiologiczny w czasie trwania swojego okresu przydatności. Dezynfekcja odbywa się przez spryskanie gotowego produktu, na moment przed jego zapakowaniem, mgiełką alkoholu etylowego.

Spółka jest w stanie dokładnie określić ile dokładnie zużywa alkoholu etylowego do wyprodukowania danego artykułu spożywczego. Zawartość alkoholu etylowego w każdym przypadku w artykułach spożywczych, przy których alkohol jest wykorzystywany, nie przekracza 5 litrów alkoholu etylowego 100% vol. na 100 kg produktu.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00