Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 15.06.2015, sygn. IPPP2/4512-267/15-2/RR, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP2/4512-267/15-2/RR

23% stawka podatku na sprzedaż napoju zawierającego kawę (ekstrakt)

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Strony  przedstawione we wniosku z dnia 17 marca 2015 r. (data wpływu 27 marca 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku na sprzedaż napoju zawierającego kawę (ekstrakt) jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 27 marca 2015 r wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku na sprzedaż napoju zawierającego kawę (ekstrakt).

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:

Sp. z o.o. (dalej: Wnioskodawca) jest producentem napoju mlecznego o smaku kawowym - Nescafe Shakissimo (dalej: Produkt). Produkt występuje w różnych odmianach: Latte Cappuccino, Latte Espresso. Wszystkie odmiany, mimo różnego nazewnictwa, mają bardzo zbliżony skład, który różni się głównie procentowym udziałem poszczególnych składników. Produkt sprzedawany jest w opakowaniach o pojemności 190 ml.

W skład napoju mlecznego Latte Cappuccino wchodzą:

  • mleko odtłuszczone (82,27%)
  • śmietanka (7,92%)
  • cukier (5,0%)
  • odtłuszczone mleko w proszku (3,0%)
  • kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (0,22%)
  • kawa (ekstrakt) (0,95%)
  • substancje zagęszczające: E 407, E 415, E 466, E 460 (0,5%)
  • regulator kwasowości: E 524

Natomiast w skład napoju mlecznego Latte Espresso:

  • mleko odtłuszczone (85,21%)
  • śmietanka (6,0%)
  • cukier (3,5%)
  • odtłuszczone mleko w proszku (3,0%)
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00