Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 27.09.2004, sygn. U.S.7.PP-443/35/RMII/04, Urząd Skarbowy w Grójcu, sygn. U.S.7.PP-443/35/RMII/04

Jaką stawkę podatku zastosować do dostawy owoców miękkich zakonserwowanych prowizorycznie.

Pytanie podatnika

W przedstawionym zapytaniu podatnik stwierdza, że w swojej działalności gospodarczej skupuje m.in. świeże owoce miękkie (truskawki, maliny itp.), które następnie schładza do temperatury 00C dla zabezpieczenia przed procesami fermentacyjnymi i gnilnymi, po czym rozdrabnia i transportem specjalistycznym wysyła do odbiorcy, a tam trafiają one na taśmę produkcyjną.Fakturując wymienioną dostawę klasyfikuje ją w grupie 15.33.24. P.K.W. i U. jako owoce i orzechy zakonserwowane prowizorycznie, nienadające się do bezpośredniej konsumpcji i, zgodnie z poz.20 załącznika nr 3 do ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz.535), stosuje 7% stawkę opodatkowania.Odbiorca towaru stoi na stanowisku, iż dostawa ta winna być opodatkowana stawką 3%, jako dostawa świeżych owoców(np. truskawek)wg załącznika nr 6 do ustawy, z czym nie zgadza się podatnik podnosząc, iż grupa o której mowa wyżej nie znajduje się w przedmiotowym załączniku nr 6.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00