Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

TEMATY:
Data publikacji: 2011-01-22

1. Skonsolidowane sprawozdania finansowe - mechanizmy konsolidacji - część 2

W poprzednim numerze BR w ramach wprowadzenia do zagadnień związanych z konsolidacją opisaliśmy, jak należy identyfikować grupę kapitałową oraz ustalić kontrolę. W drugiej części cyklu na temat sporządzenia skonsolidowanych sprawozdań finansowych omawiamy kwestie zwolnień oraz wyłączeń konsolidacyjnych.

Grupa kapitałowa (czyli podmiot sprawozdawczy) to jednostka dominująca wraz z jednostkami zależnymi. Między jednostką dominującą a zależną istnieje relacja kontroli, czyli zdolności do kierowania polityką finansową i operacyjną, w celu osiągania korzyści ekonomicznych.

Po określeniu, między którymi podmiotami istnieje stosunek kontroli, a więc jaki jest ostateczny skład i struktura grupy kapitałowej, można przystąpić do procesu konsolidacji. Jego podstawowe mechanizmy nie są skomplikowane, jednak, jak to zwykle w rachunkowości bywa, na poziomie poszczególnych transakcji pewne rozwiązania mogą wymagać bardziej dogłębnego studiowania standardów i przepisów.

Zasady wyłączenia z konsolidacji

Konsolidacja według MSR 27 powinna obejmować wszystkie podmioty zależne.

Uwaga

Nie można nie sporządzić sprawozdania skonsolidowanego tylko dlatego, że wszystkie jednostki zależne są nieistotne dla obrazu grupy kapitałowej. W takiej sytuacji w zasadzie całość grupy stanowi podmiot dominujący. Oczywiście można pominąć dane nieistotne, co w rezultacie da obraz tylko jednostki dominującej, ale zakres sprawozdania musi odpowiadać wymaganiom stawianym sprawozdaniu skonsolidowanemu i tak też musi się to sprawozdanie nazywać. Stwierdzenie w tym sprawozdaniu, że jakaś spółka zależna nie została objęta sprawozdaniem, będzie niewłaściwe.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00