Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Zasady ustalania opłat za posiłki w szkołach korzystających z usług cateringowych - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Zielonej Górze z dnia 6 czerwca 2023 r., sygn. RIO.I.061.1.2023

W nawiązaniu do otrzymanego w dniu 19 maja 2023 r. wniosku o udzielenie wyjaśnienia w zakresie stosowania przepisów o finansach publicznych, skierowanego do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Zielonej Górze na podstawie art. 13 pkt. 11 ustawy z dnia 7 października 1992 r. o regionalnych izbach obrachunkowych (tekst jedn. Dz. U. z 2022 r. poz. 1668) z dnia 16.05.2023 r. w sprawie stosowania przepisów prawa w zakresie żywienia dzieci/ uczniów w szkołach korzystających z usług cateringowych, informuję: 

Zgodnie z art. 106a ust. 1 ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (tekst jedn. Dz. U. z 2023 r. poz. 900) szkoła podstawowa, z wyjątkiem szkoły podstawowej dla dorosłych, oraz szkoła artystyczna realizująca kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej, zapewnia uczniom jeden gorący posiłek w ciągu dnia i stwarza im możliwość jego spożycia w czasie pobytu w szkole. Stosownie do art. 106a ust. 2 ustawy Prawo oświatowe korzystanie z tego posiłku jest dobrowolne i odpłatne. Powyższy przepis został wprowadzony z dniem 1 września 2022 r. i nałożył ustawowy obowiązek zapewnienia żywienia uczniom w czasie pobytu w szkole podstawowej. Natomiast z art. 106 ust. 1-2 ustawy Prawo oświatowe wynika, że zapewnienie żywienia w publicznych jednostkach oświatowych w tym w formie cateringu związane jest z realizacją zadań opiekuńczych tych jednostek, w szczególności wspieraniem prawidłowego rozwoju uczniów. W tym przypadku szkoła może zorganizować stołówkę. Korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej jest odpłatne. W obecnym stanie prawnym zorganizowanie żywienia w ramach realizacji zadania publicznego, należy do dyrektora jednostki na zasadach opisanych niżej. 

Zobacz także
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00